Вишита сорочка – повернення в минуле

вишита сорочкаМудрі люди говорять, що той, хто пам’ятає минуле, має майбутнє. Сьогодні серед сучасних українців купувати вишиті сорочки стало доволі поширеним явищем. Їх вдягають на національні та державні свята, дарують друзям та привозять як сувенір. А ще буквально якихось 200 років тому вишита сорочка була чи не головною ознакою українського народу. Навіть у бідних людей їх налічувалося більше 30, та ще й яких – жодної однакової! Більше того, сорочка – це не просто одяг та частина костюму, це своєрідний оберіг в якому захований таємний код нації. Звичайно сьогодні вишиванку можна придбати будь-яку на свій смак, але краще всього її створити власноруч. Таким способом можна зробити собі талісман на все життя, «заховати» в неї все, що саме потрібно вам. А як це зробити правильно, зараз ми й поговоримо.

Звичайна вишиванка – це вільна сорочка прямого покрою з вишитими візерунками на рукавах та комірі. Але це не означає, що ваша сорочка має бути саме такою. Сьогодні вишиванку можна створити у вигляді туніки, приталеної сорочки, сорочки з пояском тощо. Головне – це терпіння та правильний вибір орнаменту і ниток. Що ж починати вишивати власну сорочку знавці рекомендують для чоловіків у чоловічі дні (четвер, вівторок), а для жінок у жіночі (середа, п’ятниця), уникаючи усіх православних свят.

Перед початком роботи бажано прочитати молитву, випрати білу сорочку та погладити. Обирають зазвичай натуральні тканини, такі як льон та конопляне полотно. Якщо ви знаєте місце проживання ваших предків (прабабусь, дідусів), то краще ознайомитися з традиціями вишивання саме цього регіону. Таким чином ви наблизитеся до свого коріння та додасте собі наснаги. Але це не принципово важливо, головне, щоб вишивання було вам в радість, а робота виконувалася з любов’ю.

Вишивати сорочки бажано яскравими кольорами, барвистими нитками, щоб життя було яскраве та щасливе. Жінкам рекомендують обирати рослинні мотиви, чоловікам домінанти потрібно надати геометричним фігурам, а особливо трикутникам, як символам чоловічої сили. Пам’ятайте, що кожен стібок – це таємничий символ, а нитка – ваша доля. Намагайтеся дотримуватися обраної схеми та способу вишивання, слідкуйте, щоб на зворотньому боці вишивка також була естетичною, без вузлів та заплутаних ниток. Якщо ви відчуваєте брак власних сил та слабкість духу, оберіть полтавський спосіб вишивання – білими нитками по білій тканині. Така вишивка не лише має певну магічну силу, але й яскраво вирізнить вас серед інших власників вишитих сорочок. Більше поцікавтеся про символіку українських орнаментів, можливо саме зображення маку або лілеї вам не вистачає у повсякденному житті.

А ще важливо правильно доглядати вишиванку. Її не можна прати у гарячій воді та в пральній машині. Делікатні кольорові нитки чутливі до високих температур та можуть полиняти. Прати сорочку бажано в мильній теплій воді, можна замочувати на деякий час, а потім легкими рухами переміщувати у невеликій ємкості. Викручувати вишиванку також майстри не рекомендують, сушити радять лише у вертикальному положенні, щоб вода вільно стікала з готового виробу. Що ж стосується прасування, то потрібно обирати режим для делікатних тканин з поступовим нагріванням поверхні праски. Успіхів вам та наснаги у створенні власної вишиванки!

Стаття написана за підтримки ЕтноДому http://etnodim.com.ua