Гербіциди: за і проти

ГербіцидиРоль гербіцидів у сучасному сільському господарстві надзвичайно важлива, адже без їхнього застосування дуже важко досягти найвищих показників урожайності культур. Звичайно, з цього приводу триває дискусія між спеціалістами хімічної галузі, аграріями та пересічними громадянами, що купують продукцію, для вирощування якої було застосовано гербіциди.

Чому так багато негативних думок з приводу використання гербіцидів у господарській діяльності аграрних підприємств та фермерських господарств? Якщо говорити про звичайних людей, то вони інформацію отримують в основному із ЗМІ, яким гербіциди і завдячують «поганим іміджем». Для засобів масової інформації головне – це сенсація, і якщо є хоча б маленький натяк на вину хімічних препаратів захисту рослин у отруєнні продуктів харчування чи перевищеному вмісті певних речовин – то про це ж відразу голосно заявляється. І, на жаль, підтверджуючі факти практично завжди відсутні.

Багато спеціалістів говорять про те, що засіяну культурами площу треба обробляти за допомогою дідівського методу, тільки осучасненого, - механічним способом. І якщо 150-200 років тому прополювання полів вважалось нормою, то чому б цього не робити і сьогодні.

Відповідь: тому що це незручно, забирає багато часу, ресурсів і, до того ж, не має тривалого ефекту. Після механічної обробки бур'яни знову відростають, і знову загрожують врожайності культур. І наскільки б швидкою і модернізованою технікою не володіло б підприємство, все одно неможливо повністю подолати рослинність, що заважає культурам.    

Складові гербіцидів

Питання виникають і з приводу хімічних складових гербіцидів, адже, якщо вони здатні вбивати бур'яни, при чому на довгий період часу, то це значить, що вони можуть потрапляти і до складу культури, тим самим забруднюючи її загрозливими для людського здоров'я речовинами. Не можна не визнати, що такі випадки дійсно траплялись. Проте, стаючи на захист гербіцидів, варто відзначити, що сучасна агрохімічна промисловість максимально намагається уникнути подібного, тому сьогодні і створює безпечні, але в той же час, і дієві препарати. Якщо дотримуватись норм використання, дозування, інструкції виробника та правил техніки безпеки, то гербіциди не будуть становити загрози ані навколишньому середовищу, ані людині.

Головне, що гербіциди – це швидко, ефективно і економічно вигідно. Навіщо використовувати застарілі методи ведення сільського господарства, якщо розвиток технологій та агрохімії дозволяє отримати найвищий результат при мінімальних затратах?

Комментарии  

#1 Тетяна 30.11.2016 09:54
Спірне питання, бідні фермери за остані гроші купляють насіння, й не дивно що при цьому використовують хімію, аби отримати хоч якийсь прибуток!
Цитировать