Медична діяльність

Медична діяльністьЯкщо Ви вирішили займатися наданням медичних послуг (допомоги), Вам насамперед необхідно зареєструватися як суб'єкт господарювання (фізичної особи-підприємця, юридичної особи).

На сьогоднішній день існує більше ста напрямків медичної практики, для яких необхідно отримання медичної ліцензії. Належним чином оформлена ліцензія на медичну діяльність містить чіткий перелік лікарських спеціальностей, точно відповідних номенклатурі Міністерства охорони здоров'я.

Ліцензія на медичну діяльність - це документ, що підтверджує право суб'єкта підприємницької діяльності займатися медичною практикою. Законодавством передбачено, що медична ліцензія може бути видана безстроково.

Медична практика - це діяльність суб'єктів господарювання, яка пов'язана з профілактикою, діагностикою, лікуванням захворювань та реабілітацією хворих.

Однак, видаючи ліцензію юридичним особам і індивідуальним підприємцям, держава на практиці ліцензує господарську діяльність медичних організацій, не беручи до уваги медичну. Юридична особа та індивідуальний підприємець, будучи господарюючими суб'єктами, тільки забезпечують і створюють умови для здійснення медичної діяльності лікарями і середнім медичним персоналом. Саме лікарі безпосередньо лікують пацієнта, саме від їх клінічного мислення і професіоналізму залежить життя і здоров'я громадян при зверненні за медичною допомогою, а не від головного лікаря медичної організації.

Відповідно до чинного законодавства України, медична практика відноситься до видів господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню. Видача ліцензій та контролю над дотриманням ліцензійних умов належить Міністерству охорони здоров'я України.

Звертаємо Вашу увагу, що за здійснення підприємницької діяльності без ліцензії або з порушенням ліцензійних умов передбачена юридична відповідальність.

Процес ліцензування навіть на етапі підбору та підготовки документів може зайняти достатню кількість часу та енергії. В силу того, що якісні медичні послуги завжди були і залишаються затребуваними, ринок диктує свої жорсткі умови.

Ліцензія на медичну діяльність потрібна не тільки приватним клінікам. Спеціальні ліцензії на медичну діяльність повинні отримати і підприємства з виробництва медтехніки, і стоматологічні майстерні, що працюють з кольоровими металами.

На всі спеціальності з медичної практики, які здійснюються суб'єктами підприємницької діяльності, видається одна ліцензія, в яку вносяться дозволені спеціальності.